Havre – en liten gullgruve av sunnhet

Feb 2, 2016 | Ernæring, Frokost og lunsj, Oppskrifter

Havre er kanskje en ingrediens som vi tar litt for gitt, og tenker på som litt kjedelig? Ikke fall i den fella, for havre inneholder så mange ting som er bra for oss! Personlig synes jeg også at det smaker kjempegodt, og jeg liker at det har mange forskjellige bruksområder.

Havre inneholder store mengder betaglukaner, et løselig fiber, som i en vannløsning vil danne en gele. I tarmen kan denne geleen binde til seg gallesalter, og hjelpe til å transportere disse ut av kroppen og fungere som en slags ”vaktmester” som feier og rydder og sørger for at tarmen får god mosjon. Gallesalter produseres i leveren av blant annet kolesterol fra blodet. På denne måten kan betaglukanene i havren bidra til å senke kolesterolnivået i blodet. Høyt kolesterol vet vi kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Det at havre inneholder mye fiber, gjør at du holder deg mett lenger. Fiber virker positivt inn på tarmens mikroflora og gjør at bakteriene der får god næring og godt stell, noe som vi får igjen for i form av et styrket immunsystem.

Havre inneholder langsomme karbohydrater fordi hele kornet er med, og vi får i oss mange vitaminer, mineraler og antioksidanter. Disse karbohydratene sørger også for å holde blodsukkeret ditt stabilt,  og dette kan være et viktig bidrag for å hindre utvikling av diabetes.

Sånn som jeg ser det er det for mange gode egenskaper i dette lille kornet til å la være å vie det oppmerksomhet, og når vi med enkle grep kan gjøre en litt unnselig tallerken med grøt til en liten oase av farger og smaker som strutter av sunnhet sier jeg bare GO FOR IT!

I ”min” variant av havregrøt bruker jeg:

  • 1 del gryn

  • 2 deler væske. Jeg bruker 1 del vann og 1 del Alpro soyamelk, blå (her kan du selvfølgelig bruke den melken du selv liker best, om det er kumelk eller annen melk spiller ingen rolle. Eller om du bare bruker vann. Dette er en smaksak. Væske kan en også variere for å få ønsket konsistens. 

  • 1 liten klype salt og noen dråper mandeldråper (begge deler kan selvfølgelig droppes) 

     

Slik gjør du:

  • Gryn og væske kokes opp, og koker noen minutter litt avhengig av type grøt. Salt og mandeldråper has i etter at grøten er ferdig kokt.