Sesam og gresskarkjerneknekkebrød

Oct 11, 2013 | Frokost og lunsj, Oppskrifter

Å lage egne knekkebrød er veldig morsomt, og ganske fasinerende å se at den rennende grøten (!) blir til fine, sprø og veldig smakfulle godbiter. Å lage selve deigen går fort, men det som tar litt tid er å stryke det tynt utover på bakepapiret, for der må man være litt nøye. Original oppskriften fant jeg på trinesmatblogg.no. men jeg har endret oppskriften endel, og tatt mer av det jeg vil selv, og det kan jo du gjøre også 🙂 Jeg synes gresskar gir en veldig god smak, og jeg har også økt mengden sesamfrø i forhold til originalen, i tillegg til flere endringer… Kan bare si at hvis du prøver dette blir det veldig kjedelig å gå tilbake til de vanlige kjøpe knekkebrødene igjen, i alle fall har jeg det sånn! Hjemme hos oss får disse ben og gå på både med og uten pålegg 🙂

Dette trenger du:

  • 4 dl store havregryn, gjerne økologiske
  • 4 dl sammalt grov rug
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1,5 dl gresskarkjerner
  • 0,5 dl speltflak
  • 1,5 dl sesamfrø + litt til å strø oppå
  • 1 dl valnøtter, finhakket
  • 1 ts salt
  • 1/2 dl sesamolje
  • 1/2 dl olivenolje, extra virgin
  • 7,5 dl vann (gjerne med kullsyre)

Slik gjør du:

 

Gjør klart 3 bakepapirkledte stekebrett

 

Rør alt det tørre godt sammen. Tilsett vann (men eller uten kullsyre), sesamolje og olivenolje og rør igjen. Nå har du en ganske flytende masse/grøt. Hvis du lar det stå en liten stund, blir grøten tykkere, men det er en fordel at det er lett å bre utover, så jeg ville ikke latt det bli altfor tykt.

 

Fordel deigen på stekebrettene. Stryk den jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød mens resten er myke.

 

Strø over litt sesamfrø og stek knekkebrødene på varmluft ved ca 160 grader.

 

Sett alle brettene i ovnen, og bytt plass omtrent hvert 20. minutt.

 

Stek først knekkebrødene i ca 10 minutter. Bruk pizzahjul eller kniv og skjær opp i ønsket størrelse. Jeg benyttet pizzahjul, rutet opp 4×5 (eller så store du ønsker) biter på hvert brett. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, (dvs ca 1 time og 10 minutter steketid totalt) Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte. Knekkebrødene er ikke ferdige hvis de ikke er sprø.

 

Brekk knekkebrødene fra hverandre og la dem avkjøles på rist. Så er det bare å nyte!