Måltidsrytmen

Sep 25, 2013 | Ernæring

Treningsrutiner har blitt etablert. Forhåpentligvis har du faste dager hvor det er ryddet plass til trening, og kanskje har du begynt å føre logg for treningsøktene. Dersom du har klart å trene jevnlig en periode har du antakelig merket at noen dager går det lettere enn andre på trening og at du har skikkelig overskudd, mens andre dager føles det bare helt tomt, eller det blir plutselig helt tomt…for krefter! Er det bare dagsformen som gjør sitt eller er det andre faktorer som spiller inn? Jeg mener det kan være en kombinasjon av flere årsaker, men maten spiller en svært viktig rolle både for prestasjon, utbytte av trening og generelt økt overskudd, som også er kjekt å ha til andre ting enn trening

 

Jeg personlig følger nok samme filosofi både når det gjelder trening og kosthold – gjør det enkelt! Det finnes så utrolig mange artikler og råd når det gjelder kosthold, og det er ikke rart at mange mennesker føler at de går i surr når det gjelder hvilke råd en skal følge. Jeg mener at du kommer langt med sunn fornuft, og at du kanskje må vie både matvanene og matvarevalgene dine litt oppmerksomhet, dersom du ikke har gjort det tidligere. Vaner man har brukt lang tid på å innarbeide, kan være tunge å forandre, så når man skal gjøre endringer er min erfaring at det er lurt å bruke litt tid på dette, og ta endringene litt etterhvert. Dersom du fører matdagbok, kan det hende du får noen oppvekkere i forhold til eget kosthold… Denne loggen kan også være nyttig å ta frem i
ny og ne og sammenlikne med dager fra tidligere føringer.
Start med å se på måltidsrytmen. En tommelfinger regel er at det ikke skal gå mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid. På en vanlig dag kan det kanskje se ut slik:

  • kl 07.00 Frokost
  • kl 11.00 Lunsj
  • kl 14.00 mellom måltid
  • kl17.00 Middag
  • (19.00 Mellom måltid (kanskje du skal på trening)
  • kl 21.00 Kveldsmat

 

Dette er selvfølgelig bare ca tider, men det sier noe om rytmen. Her vil det selvfølgelig være individuelle forskjeller i forhold til hovemåltider og mellom måltider og antallet av disse, men følger du regelen om 3-4 timer mellom hvert måltid timer finner du nok din egen rytme som tilpasses ditt dagligliv og aktiviteter. Dersom du har en helt annen tid å være våken på skal du allikevel ha rytmer i forhold til inntak av mat, så holder du blodsukkeret stabilt, og opplever kanskje ikke gnagende sult fra måltid til måltid. Dette krever noe planlegging, og antakelig mer i starten enn etter hvert. Planlegging er viktig og gjør hverdagen, og de spesielle dagene (som det faktisk er endel av) mer forutsigbare.