Byggrynsgrøt

Aug 31, 2020 | Frokost og lunsj, Oppskrifter

Grøt av byggryn er kjempegodt, næringsrikt og holder deg mett lenge på grunn av fiber som betaglukan.

Betaglukan kan senke kolesterol og holde blodsukkeret stabilt. Denne typen fiber er også god mat for tarmbakteriene, som i sin tur holder immunforsvaret ditt «fit for fight», og sørger for at betennelser ikke får lov til å blomstre. Alt dette vil redusere risiko for blant annet hjerte- og karsykdom.

Jeg synes det er supert å lage en stor porsjon med en gang, så kan jeg ha den i kjøleskapet et par dager og spise den kald. Om grøten er varm eller kald så liker jeg å toppe med feks. kanel,bær, nøtter, hjemmelaget syltetøy, lønnesirup eller honning.

Dette trenger du:

  • 2 dl byggryn (legges i kaldt vann over natten)
    1 liter melk (jeg bruker plantemelk som feks.havremelk)
  • ½ ts salt
  • 2 dl lettkokte havregryn
    Smakes til med litt kardemomme (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. La byggrynene ligge i rikelig med vann natten over. Hell av vannet.
  2. Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring.
  3. Kok i 25 – 30 min eller til byggrynene er møre.
    Tilsett havregryn og la det småkoke ytterligere i noen minutter.

Jeg liker å ha i litt kardemomme, men det kan du velge å droppe eller tilsette noe du liker, som kanel eller honning – eller ikke noe.

 

Grøten kan serveres med feks friske bær eller syltetøy, lønnesirup, honning, kanel, nøtter, melk eller yoghurt. Ta det du liker best!

Du er kanskje også intressert i:

Smuldrepai

Smuldrepai

En nydelig pai som er super til dessert. Denne er perfekt å lage kjapt og de aller fleste digger denne. Frisk og god. Anbefaler å lage hjemmelaget vaniljesaus til for å gjøre den enda saftigere.Pai...

Fermentert ketchup

Fermentert ketchup

Å fermentere mat er en gammel tradisjon i Norge som har kommet mer og mer frem i lyset de siste årene. Fermentering er egentlig gjæring, og tradisjonelt har fermentering vært viktig for å kunne...