Fermentert ketchup
Å fermentere mat er en gammel tradisjon i Norge som har kommet mer og mer frem i lyset de siste årene. Fermentering er egentlig gjæring, og tradisjonelt har fermentering vært viktig for å kunne konservere og lagre mat og drikke. Eksempler på kjente fermenterte mat- og drikkevarer er surdeigsbrød, yoghurt, kefir, surkål og eddik.
Fermentert mat er lettere å fordøye og bra for tarmfloraen vår fordi den tilfører gunstige melkesyrebakterier, kjent som probiotika, og enzymer.
Det er ikke så lenge siden jeg begynte å prøve meg på fermentert mat, men jeg må si at det har gitt mersmak, både fordi jeg synes det smaker godt, men også fordi at jeg kjenner at det gjør meg godt! Magen min har det så mye bedre med fermentert mat.
En av de første tingene jeg forsøkte meg på å fermentere var faktisk denne ketchupen som er enkel å lage og smaker kjempegodt!
Dette trenger du:
- 3 glass (600 gr) tomatpurè (økologisk)
- 0.5 dl lønnesirup
- 0.5 dl myse (eks. Molkosan kjøpt på helsekost) kan også bruke saften fra feks fermentert surkål
- 2 ss eplecidereddik (jeg bruker Helios fermenterte)
- 1 ss himalayasalt(uraffinert)
- 1 ts allehånde (kan sløyfes)
- 0,5-1 fedd hvitløk, finhakket (kan sløyfes)
- 1-2 ts cayennepepper (hvis du vil ha litt sting, men kan sløyfes)
Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i en bolle og rør godt.
Ha ketchupen i et rent glass med lokk, men ikke sett lokket helt tett på.
La stå i romtemperatur på kjøkkenbenken for fermentering og utvikling av melkesyre og syrlighet i 2-4 dager. Husk at prosessen går fortere jo varmere det er i rommet.
Smak etter 1-2 dager og kjenn om du liker syrligheten. Om du tåler mer syrlighet la den stå litt til. Pass på at den ikke overgjærer, da smaker den ikke godt lenger.
Når du synes at ketchupen er ferdig setter du lokket godt på og lagrer den i kjøleskapet.
Du er kanskje også interessert i:
sjokolademousse
Dersom du har lyst på noe digg med sjokoladesmak som i tillegg metter og er sunt, er dette noe for deg! Sjokolademousse som er laget på blant annet avocado, banan, appelsin og kakao høres kanskje...
Smuldrepai
En nydelig pai som er super til dessert. Denne er perfekt å lage kjapt og de aller fleste digger denne. Frisk og god. Anbefaler å lage hjemmelaget vaniljesaus til for å gjøre den enda saftigere.Pai...
Saftig baked oats med gulrot og mandelkaramellsaus
Baked Oats har blitt en klar favoritt hjemme. Den er enkel å lage og perfekt som en hverdagstreat - eller til frokost også. Denne varianten er med gulrot med mandelkaramellsaus over. Fantastisk god...