Jeg ønsker å endre kostholdet – hvor begynner jeg?

Jul 12, 2020 | friske tanker, Motivasjon, tips og råd

Når du skal i gang med omlegging av kostholdet kan det virke veldig overveldende og omfattende, men sånn trenger det absolutt ikke være!

Vær tålmodig, gi deg selv god tid. Det du har brukt lang tid på å etablere, tar antakelig lang tid å endre.

Jeg har i en tidligere blogpost snakket om å endre vaner, og at mange synes at det kan være vanskelig. Dersom du kjenner deg igjen i det kan det være en lur ide å lese «å endre vaner er ikke lett», som du finner her.

{

Det er faktisk sånn at det du bruker lang tid på å innføre, kanskje er det du mest sannsynlig kommer til å fortsette med – nettopp fordi du har gitt det god tid til å bli en vane

Det viktigste er å begynne enkelt. Del opp i små «oppgaver» og innfør en og en ting.

Start med det som er mest innlysende å endre. Spiser du ting i uka som hører helgen til? Her er det for mange mye å hente og det å «ta tilbake helgekosen» er en fin og enkel regel.

Rydd vekk eller gi bort fristelser dersom de roper til deg fra skuffen og du ikke klarer å ignore det 😉 Kjøp inn det du skal ha når du skal spise det. Vær obs på alkohol, det inneholder nesten like mange kalorier som fett!

Begynn å innføre planlegging, både på kort og lang sikt. Det vil gjøre deg forberedt på dagen eller uka som kommer. Tenk så deilig å ha menyen klar og råvarene handlet inn for en uke av gangen! Da slipper du turer i butikken etter jobb hvor du er sulten og sliten og antakelig tar dårlige valg på grunn av det. Har du planlagt hva du skal ha til middag og varene er kjøpt inn, så er det bare å lage det. Du slipper å tenke og det er også tidsbesparende og mest sannsynlig økonomisk.

Dersom du vet at det er for lenge å vente fra lunsj til middag før du får i deg noe mat, og sjansen for at det er bolle, kjeks eller sjokolade som ender som nødmat, kan du planlegge å unngå det ved å ta med deg en boks med oppkutta grønnsaker, frukt og litt nøtter som du heller kan spise.

{

Husk at veien blir til mens du går og det må være rom for å feile, for deretter å gå videre. Husk også på at det ikke handler om å kutte ut, men å kutte ned

Spis grønnsaker og frukt til alle måltider der det er naturlig. Prøv å spre grønnsaksinntaket over flere måltider. Se hvor du har noe å hente og prøv å innføre noe du liker litt av gangen.

Husk at når du spiser brødmåltider trenger ikke alt å få plass oppå brødskiva. Kutt opp grønnsaker og frukt og spis det ved siden av. Bruk bær og frukt som dessert og snacks.

Vann er den beste tørstedrikken!

Få i deg nok fiber og bytt fra fint til fullkorn. Spiser du mye brød så sørg i alle fall for at det brødet du spiser i uka er grovt, helst full grovhetssirkel. Det samme gjelder for pasta og ris. NB når du spiser mer grovt må du også huske å drikke mer væske!

Finn sunnere alternativ der det trengs. Her kan nøkkelhullet være til hjelp.

Dersom du ikke allerede er i gang, så få fokus på fysisk aktivitet. Begynn med å gå turer, helst daglig og utnytt bakker og ulendt terreng både i forhold til balanse og bedre kondisjon. Legg inn 5-10 minutter styrketrening 3 ganger i uken.

Forskning viser at personer som i utgangspunktet har lavt fysisk aktivitetsnivå får en rekke positive helseeffekter av jevnlig fysisk aktivitet. All aktivitet bør startes rolig, så kan man heller øke mengde og belastning etterhvert. Det viktigste er at man gjør noe, og gjør det jevnlig!

Ønsker du å endre ditt kosthold – men vet ikke hvor du skal starte? Jeg tilbyr livsstilsveiledning som vil gjøre det enkelt for deg å nå dine mål, om det er vekttap eller en sunnere hverdag. Ta kontakt med meg for et tilbud.

 

Mine tjenester

Livsstilsveiledning

Vi tar utgangspunkt i det livet du lever nå. Jeg hjelper deg å sette fremtidige, oppnåelige mål med tilrettelagte anbefalinger for deg og ditt behov. Jeg vil støtte og veilede deg mot en trygg og varig livsstilsendring. Du vil få verktøy for å holde motivasjonen oppe slik at du vil nå målene dine.

Treningsveiledning

Vi vil sammen fokusere på dine mål, enten i gruppe eller ved personlig veiledning. Den enkeltes form er utgangspunktet, enten du er helt utrent eller trenger veiledning for å få mer effekt av treningsøktene dine. Du får tilgang til en app hvor du bl. a kan se video av øvelsene og logge trening. Ofte kombineres dette med en livsstilsveiledning.

Pausestrekk

Pausestrekk er akkurat det det høres ut som, en pause i jobben hvor du reiser deg opp fra stolen, strekker litt på armer og ben, får litt fart på sirkulasjonen – et lite avbrekk som gjør godt for kropp og sjel!

Du er kanskje også intressert i:

Smuldrepai

Smuldrepai

En nydelig pai som er super til dessert. Denne er perfekt å lage kjapt og de aller fleste digger denne. Frisk og god. Anbefaler å lage hjemmelaget vaniljesaus til for å gjøre den enda saftigere.Pai...

Fermentert ketchup

Fermentert ketchup

Å fermentere mat er en gammel tradisjon i Norge som har kommet mer og mer frem i lyset de siste årene. Fermentering er egentlig gjæring, og tradisjonelt har fermentering vært viktig for å kunne...