Spise sunt – hva er sant og hva er useriøst?

Jul 24, 2020 | friske tanker

Hvem sitter på sannheten om hva som er sunt å spise og bra for kroppen? En kjendis som har prøvd ut en tilfeldig diett og «aldri har følt seg bedre» eller Helsedirektoratet som kommer med de «kjedelige» kostrådene?

 Det finnes mange formeninger om hva som er et sunt kosthold. Vi blir overøst med artikler og historier om hva som er det sunneste å spise, og hva som er den «virkelige» sannheten. Det går nesten ikke an å lese en avis eller ukeblad, se på tv eller være på sosiale medier uten å bli pepret med hva som er sunt eller usunt. Kjendiser, leger eller bare vanlige folk som har spist ditt eller datt, eller bare utelatt matvarer fra kostholdet sitt, og som kanskje har blitt kvitt noen plager, har plutselig blitt fasiten på hva som er sunt å spise for alle. Det kan også være forskningsresultater (mer eller mindre dokumentert) som kan ligge til grunn for påstander om hva som er et sunt kosthold, hva du bør spise eller hva du må unngå. Hvem kan vi tro på? Det virker jo veldig troverdig når noen står frem og sier at de føler seg helt friske etter at de begynte med et spesielt kosthold, eller at de sluttet å spise en eller flere matvarer.

«Jeg skjønner at det kan være veldig forvirrende å vite hva man skal forholde seg til når vi omgir oss med mer eller mindre faktabasert informasjon om kosthold som spriker i alle retninger»

Når folk spør meg om hva de burde spise, så anbefaler jeg alltid de offisielle kostrådene som blir utgitt av Helsedirektoratet. Mange synes kanskje at de kan virke litt kjedelige, og kanskje har man hørt eller lest et sted at disse rådene faktisk ikke er sanne?

Hvorfor kan man trygt følge Helsedirektoratets anbefalinger? Fordi kostrådene fra Helsedirektoratet er basert på systematiske og helhetlige kunnskapsvurderinger av all foreliggende ernæringsforskning. Rådene har som mål å dekke kroppens næringsstoffbehov, fremme god helse, og forebygge kroniske sykdommer i befolkningen. 

Kostrådene egner seg også for de aller fleste i befolkningen, også de med økt sykdomsrisiko som for eksempel høyt blodtrykk.
Mengdene som er angitt i kostrådene tar utgangspunkt i matinntaket til en normalt, fysisk aktiv voksen. Rådene må derfor tilpasses den enkeltes behov for energi og eventuelt andre spesielle forhold.
Jeg anbefaler å bruke kostrådene som en veiledning og til inspirasjon for et sunt kosthold. Matvarer merket med Nøkkelhullet kan være et hjelpemiddel for å ta de små, sunne grepene i hverdagen.
Så hvis du ikke er kjent med kostrådene anbefaler jeg på det sterkeste å ta en titt på de og se hvordan ditt kosthold er i forhold til anbefalingene. Kanskje har du noe å hente? Rådene er uansett veldig konkrete og greie å forholde seg til. De oppsummerte kostholdsrådene finner du her:  Helsedirektoratetes kostråd

 

Du er kanskje også intressert i:

Smuldrepai

Smuldrepai

En nydelig pai som er super til dessert. Denne er perfekt å lage kjapt og de aller fleste digger denne. Frisk og god. Anbefaler å lage hjemmelaget vaniljesaus til for å gjøre den enda saftigere.Pai...

Fermentert ketchup

Fermentert ketchup

Å fermentere mat er en gammel tradisjon i Norge som har kommet mer og mer frem i lyset de siste årene. Fermentering er egentlig gjæring, og tradisjonelt har fermentering vært viktig for å kunne...